Ήγγικεν η ώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Προσπάθεια για την εδραίωση Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Μια συναρπαστική ανάλυση για την πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, εξερευνώντας την προσπάθεια εγκαθίδρυσης Δημοκρατίας και Ελευθερίας με παράλληλη αντιμετώπιση της Συνταγματικής Μοναρχίας. Μια κριτική ματιά στο παρόν και στο παρελθόν, με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της αλλαγής.

Ανώνυμοι Έλληνες

3/23/20241 λεπτά ανάγνωσης

Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με στόχο την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και την επίτευξη της ανεξαρτησίας.

Η επανάσταση του 1821

Μετά από πολλά χρόνια αγώνα, η Ελληνική Επανάσταση οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Αυτό σηματοδοτείται και με την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, που επίσης είναι η γιορτή της Εθνικής Ανεξαρτησίας στην Ελλάδα.

Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα, η πρώτη κυβέρνηση της νεοσύστατης Ελληνικής Πολιτείας ορίστηκε με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν ένας από τους κεντρικούς πολιτικούς της εποχής και είχε επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Ωστόσο, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1831 από μια ομάδα που ανήκε στην ελίτ της αριστοκρατίας, με την οποία είχε διαφωνήσει σε πολλά θέματα. Αυτό σηματοδότησε ένα σημαντικό γεγονός στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής.

Συνταγματική Μοναρχία - Χαλιφάτο

Έτσι φτάνουμε στην περίοδο της Συνταγματικής Μοναρχίας (1844-1862) που ζήσαμε στην Ελλάδα. Έκτοτε όμως δεν έχει αλλάξει τίποτε επί της ουσίας. Ο μονάρχης (σήμερα ο πρωθυπουργός) λειτουργεί έτσι δηλαδή ως Μονάρχης - Χαλίφης. Μπορεί λοιπόν σήμερα Χαλίφης στο Χαλιφάτο να είναι ο κύριος Μητσοτάκης, όμως η αλήθεια είνα,ι πως είναι μόνον ακόμη ένας στους πολούς που έχουν περάσει από αυτή την δύσμοιρη χώρα, που από την δολοφονία του Καποδίστρια μέχρι και σήμερα δεν έχει επί της ουσίας Απελευθερωθεί.

Απλά εναλάσει τους Μονάρχες - Χαλίφιδες που αποφασίζουν για τους πολίτες του Χαλιφάτου, διατάζουν και εκτελούν, βλέπε Μνημόνια, Σκάνδαλα κλπ. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν προβλέπει κανένα απολύτως έλεγχο του "εκλεγμένου" μονάρχη μας. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι πολιτικό, είναι πολιτειακό. Χρίζει άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του πολιτεύματος.

Η Δημοκρατία ως πολίτευμα

Πολλοί θα ρωτήσουν, τι ακριβώς εννοείς; Μα είναι απλό και θα το καταλάβεται με αυτό το ενδεικτικό παράδειγμα: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κύριος Μπάιντεν, ήταν σύμφωνος να δωθούν τα F16 στην Τουρκία. Επί 2 έτη το πράγμα κολούσε, ναι, αλλά που; Μα φυσικά στην Γερουσία! Δηλαδή μολονότι ο παντοδύναμος πρόεδρος της Αμερικής, επιθυμούσε να δώθουν τα F16 στην Τουρκία, αυτό δεν μπορούσε να υλοποιηθεί; 

Ναι δεν μπορούσε! Γιατί πολύ απλά υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που ονομάζεται Γερουσία. Περισσότερα σχετικά με τον ρόλο της Γερουσίας διαβάστε εδώ.

Έχουμε Δημοκρατία;

Η επόμενη λογική ερώτηση είναι: Μα καλά, τι πολίτευμα εφαρμόζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Μα φυσικά την Δημοκρατία! Δηλαδή δεν έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα;

Αν αναφέρεστε στην κατ’ “όνομα” δήλωση εκ μέρους του κράτους Ναι, αλλά αν εννοείτε αν εφαρμόζουμε δημοκρατικό πολίτευμα τότε η απάντηση είναι ΟΧΙ !!!

Ψευδεπίγραφη Δημοκρατία

Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Πρωθυπουργό για τον Πρωθυπουργό!

Μα τότε τι σύστημα είναι αυτό που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα; Κατ ουσίαν μιλάμε για μια εκδοχή της Συνταγματικής Μοναρχίας, όπου ένας μονάρχης, χωρίς έλεγχο συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και αντί να πηγάζουν όπως προβλέπεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα, από τον λαό για τον λαό, εδώ πηγάζουν από τον Πρωθυπουργό για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα ανα διαστήματα ζητά στην λογική "νίπτω τας χείρας μου" όσων έχει κάνει, από τον λαό!

Συνεπως κάθε αναφορά σε δημοκρατικό πολίτευμα που δήθεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι προσβολή στην Δημοκρατία και μάλιστα στην χώρα που γεννήθηκε αυτή.

Αν ζούσε σήμερα, ο Σόλον, ο Κλεισθένης και ο Περικλής θα μας έφτυναν κατάμουτρα, έτσι που προσβάλουμε, κακοποιούμε, διαστρεβλώνουμε την πραγματική δημοκρατία.

Δείτε τρέιλερ από την εκπομπή Μηχανή του χρόνου με τίτλο: Η γέννηση της δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα Α' μέρος- τρέιλερ

Εφαρμογή της Δημοκρατίας ως πολίτευμα

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πολίτευμα που θα σταθεροποιεί τους θεσμούς, θα εξομαλύνει τα κοινωνικά προβλήματα, θα προσφέρει λύσεις και προπαντώς θα πηγάζει από τον λαό για τον λαό και αυτό δεν είναι άλλο από την πραγματική Δημοκρατία που εφαρμόζεται ως πολίτευμα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, αλλά όχι στην Μάνα Ελλάδα που την γέννησε!

Δημοκρατία ή επανάσταση;

Πολύ ωραία και τι πρέπει να κάνουμε τώρα, επανάσταση;

Θέλω καταρχάς να σας θυμίσω τι είχε γίνει στο παρελθόν. Η πορεία προς τη δημοκρατία ήταν μακρά και ξεκίνησε από τον 8ο αιώνα. Τότε καταργήθηκε η κληρονομική βασιλεία (σήμερα το λέμε οικογενειοκρατία) και την εξουσία πήραν οι ευγενείς. Οι κοινωνικές ανισότητες δημιούργησαν αναταραχή στην Αθήνα με αποκορύφωμα το Κυλώνειο άγος, την προσπάθεια δηλαδή του ευγενή Κύλωνα να καταλάβει την εξουσία που οδήγησε στον θάνατο των οπαδών του.

Φυσικά από τον 8ο αιώνα έχουν αλλάξει πολλά, αλλά αυτά που έχουν πραγματική αξία παρέμειναν ίδια και απαράλλαχτα. Συνεπώς, Ναι, χρειαζόμαστε μια σύγχρονη πολιτική επανάσταση, η οποία σήμερα δεν θα γίνει φυσικά με χρήση όπλων, μακριά από εμάς κάθε μορφή βίας, μιλάμε για μια δημοκρατική επανάσταση, με μαζική, καθολική, συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Η Δημοκρατία του καναπέ

Για αρκετό καιρό μείναμε στον καναπέ, απορροφημένοι ανάμεσα σε τηλεπαιχνίδια, παιχνίδια επιβίωσης κλπ. Ήρθε η ώρα επιτέλους να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βγούμε μπροστά, να εκτεθούμε, να διεκδικήσουμε, να επαναστατήσουμε. Σφαίρες μας θα είναι οι ψήφοι μας. Άλλωστε η ψήφος είναι η δύναμη των πολιτών. Αν ο πολίτης ενεργοποιηθεί και θελήσει να ανατρέψει την σύγχρονη μοναρχία, τότε θα εφαρμοστεί επιτέλους στην Ελλάδα η Άμεση δημοκρατία στα πρότυπα που έθεσε και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τα πάντα είναι στο χέρι μας!

Αγώνας κατά της Συνταγματικής Μοναρχίας

Σε αυτό τον αγώνα κατά του πραγματικού φασισμού, της δουλείας και της απόλυτης χούντας δεν μπορεί να λείπει κανείς σκεπτόμενος Έλληνας. Ίσως η παρούσα ιστοσελίδα είναι τόπος συνάθρισης ρομαντικών πολιτών που θέλουν πραγματικά να επικρατήσει η λογική, ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβέυει ο Ελληνισμός και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα η κοινωνία μας δέχεται πολαπλά χτυπήματα τόσο σε πολιτισμικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συμμετοχή στον Δημοκρατικό αγώνα

Αυτό χρειάζεται φίλοι μου, συμμετοχή και ενεργοποίηση των υγειών δυνάμεων του τόπου μας. Πιστεύω ακράδαντα, πως απόστολοι αυτής της ιδέας είμαστε όλοι μας και θα πρέπει να οργανωθούμε, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Συμπαραστάτες και πρεσβευτές μας υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, μιας και αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι η ρήση ότι, “Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της”!

Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η Ελληνική ψυχή, όπως το έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν, στέκεται στο ύψος της. Ο Έλληνας στα "δύσκολα" κατάφερνε τα "ακατόρθωτα", οι 300 του Λεωνίδα σταμάτησαν την κάθοδο των μυρίων, το 1821 απελευθερωθήκαμε μετά από 300 χρόνια σκλαβιάς στον Τούρκο, το 1940 πετάξαμε τους Ιταλούς στην θάλασσα, τι από αυτά ήταν εύκολο; Ο Έλληνας ιστορικά πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να φτάσει στο σήμερα. Η πάστα του Έλληνα είναι τέτοια που αντέχει σε ειδικές και ακραίες συνθήκες. Άλλωστε γνωστό σε όλους είναι ότι, “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά”.

Ήγγικεν η ώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Προσπάθησαν επί σειρά ετών, να κολλήσουν διάφορες τα μπέλες σε όλους όσους έχουν το Εθνικό μας Σύμβολο ψηλά. Τόσο πολύ ευτελίστηκε, διαστρεβλώθηκε, απαξιώθηκε από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, που κατάντησε ποινικό αδίκημα. Να είστε απόλυτα σίγουροι πως όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Δηλαδή μια πραγματικά Ελεύθερη και Δημοκρατική Ελλάδα στα πρότυπα των άλλων προηγμένων χωρών, άλλωστε εδώ γεννήθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Δημοκρατία.

Σε όσους θα βιαστούν να πουν πως τίποτα δεν αλλάζει, πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει, υπενθυμίζω πως εμείς οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι να κατορθώνουμε τα ακατόθωτα. Πίστη χρειάζεται και συμμετοχή. Τέλος ελπίζω το άρθρο αυτό να ξυπνήσει και να ενεργοποιήσει, αυτό το Ελληνικό DNA που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!